Превенция срещу рак – какво можем да направим?

Между 30-50% от всички случаи на рак са предотвратими. [1] Превантивните мерки представляват най-ефективната дългосрочна стратегия за борба с рака. Всеки от нас може да направи нещо, за да намали влиянието на факторите за развитието на раково заболяване. [2] За целта нека първо да споменем и основните причинители на рак:

  • Тютюн
  • Алкохол
  • Липса на физическа активност
  • Неправилно хранене
  • Наднормено тегло
  • Инфекции
  • Замърсители на околната среда
  • Лъчение

Тютюн и алкохол

В световен мащаб употребата на тютюн е най-големият предотвратим рисков фактор за смъртност вследствие на рак. Ракови заболявания, причинени от пушене, убиват приблизително 6 милиона души всяка година. [1] Тютюневият дим съдържа повече от 7000 химикала, като поне 250 са доказано вредни, а за повече от 50 се знае, че причиняват рак.

Тютюнопушенето причинява много видове рак, включително рак на белите дробове, хранопровода, ларинкса, устата, гърлото, бъбреците, пикочния мехур, панкреаса, стомаха и шийката на матката. [1] Освен при пушачите, пушенето причинява рак на белия дроб и при възрастни, които не са пушили директно, а са били изложени на пасивно пушене. [3] При пушачите шансът за разболяване от рак на белите дробове е около 30 пъти по-голям, отколкото при непушачи. [3]

Липса на физическа активност, неправилно хранене и наднормено тегло

Балансираното хранене е друг важен подход към контрола на рака. Съществува връзка между наднорменото тегло и затлъстяването и много видове рак, като рак на хранопровода, дебелото черво, гърдата и бъбреците. [1]  Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ твърди, че има връзка между 13 вида рак и наднорменото тегло. [3]

Световната здравна организация препоръчва яденето на повече плодове и зеленчуци, защото има резултати от проучвания, че този вид диета може да има защитен ефект срещу много видове рак. [1] Редовната физическа активност също има превантивен и предпазващ ефект спрямо рака (кликнете тук, за да прочете статията ни за ефекта на спорта).

Инфекции

Според изследвания на световната здравна организация, към 2012 г. приблизително 15% от всички ракови заболявания се дължат на инфекции. [1] Примери за това са инфекции с хеликобактер пилори (бактерия, която колонизира стомаха), човешки папиломен вирус (ЧВП), хепатит Б и Ц (вирусни инфекции) и вирус на Епщайн-Бар. [1] [3] Предлаганите ваксини за вируса на хепатит Б и някои видове ЧВП съответно могат да намалят риска от рак на черния дроб, рак на маточната шийка, както и на други видове рак. [1] [2] [3]

Лъчение

Излагането на всички видове йонизиращи лъчения, както от природни, така и от изкуствени източници, повишава риска за заболяване от различни видове рак, включително левкемия и множество солидни тумори. [1] Рисковете са още по-големи, когато излагането на лъчeние настъпва в млада възраст, а също и когато енергийната стойност на лъчението е по-висока (например в солариум). [4] Световната здравна организация е класифицирала UV-излъчващите устройства за създаването на изкуствен тен като канцерогенни за хората, въз основа на тяхната връзка с различни кожни и очни ракови заболявания. [1]

Освен изкуствените ултравиолетови лъчи, слънчевото лъчение в големи количества и през определени часове на деня също е канцерогенно за хората. [1] [2] Избягването на прекомерно дългото излагане на слънчево лъчение, използването на слънцезащитни продукти и защитно облекло са ефективни превантивни мерки. [1]

Въпроси за разсъждение:

1.Средната цена на кутия цигари в България към 2018 е около пет лева. [5] Колко лева на година дава човек, ако пуши по една кутия на ден?

2.Знаете ли срещу какво сте ваксинирани? Ваксинирани ли сте срещу хепатит Б?

3.Нанасянето на слънцезащитен крем е един от ефективните начини да се предпазим от прекомерното слънчево лъчение. Знаете ли колко време най-много издържа защитата на слънцезащитен крем след еднократно нанасяне?

 

Източници:

[1] WHO, „http://www.who.int,“ [Онлайн]. Available: http://www.who.int/cancer/prevention/en/. [Отваряно на 31 January 2018].
[2] D. Krebshilfe, „https://www.krebshilfe.de,“ [Онлайн]. Available: https://www.krebshilfe.de/informieren/ueber-krebs/ihr-krebsrisiko-senken/.
[3] C. f. D. c. a. Prevention, „https://www.cdc.gov,“ [Онлайн]. Available: https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/risk_factors.htm.
[4] [Онлайн]. Available: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjd.14388/abstract;jsessionid=23D05300C477666919AD63A3FBB693FB.f01t02?systemMessage=Wiley+Online+Library+is+migrating+to+a+new+platform+powered+by+Atypon%2C+the+leading+provider+of+scholarly+publishing+platforms.. [Отваряно на 13 February 2018].
[5] „https://www.dnes.bg/,“ [Онлайн]. Available: https://www.dnes.bg/business/2017/10/02/srednata-cena-na-kutiia-cigari-v-bylgariia-4-92-leva.355056. [Отваряно на 31 January 2018].
Bogomil Georgiev

Author: Bogomil Georgiev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *