Част втора: Как да намалим замърсяването на въздуха?

В първата част от поредицата ни статии (вижте тук) на тема „Как да намалим замърсяването на въздуха?“, ви представихме няколко полезни съвета и различните възможности как да допринесете за това въздухът да бъде по-чист. Представяме ви и втората част на статията, в която ще намерите още няколко полезни начина за опазването на въздуха чист.

1.Произвеждайте сами храната си

Да произвеждате нещата от сурови материали, вместо да пазарувате от супермаркета, е един от начините да намалите замърсяването на въздуха. Това е така, защото масовото производство, опаковките и доставките на продукти за по-лесния достъп до потребителите са отговорни за замърсяващите въздуха емисии. [1]

Вижте нещата, които имате вкъщи, и помислете кои от тях бихте могли да произведете, вместо да ги купите. Ето и няколко идеи, които могат да ви бъдат полезни:

 • Ако обичате спагети, можете да си приготвите соса от сурови домати и лук, вместо да купувате консерва с готов сос. Можете дори и собствени спагети да си приготвите! В интернет има дори и рецепти как да си приготвите собствени спагети, без да трябва да купувате опакования продукт от супермаркета.
 • Знаете ли, че можете лесно да си приготвите и ваши собствени почистващи препарати? Например препарат за почистване на котлен камък (варовик), петна от мазнина и др. (вижте примери за това тук).
 • Същото важи и за домашно приготвените шампоани, пасти за зъби, дезодоранти и балсами за устни.

2.Купувайте локални (местни) продукти

Ако трябва да купите нещо, вместо да си го произведете сами, опитайте се да купувате нещата, които са локално произведени и предлагани. Продуктите, които не са произведени на местно ниво, отнемат повече за доставка и транспортът им, понякога от другия край на света, допринася за замърсяването на въздуха. Ето и някои стратегии за локално пазаруване:

 • Пазарувайте от седмични пазари, които се намират във вашия град. Това е най-добрият начин на купиш продукти от региона.
 • Проверявайте етикетите на дрехите. Опитайте да купувате дрехи, които са произведени в близост до вас.
 • Избягвайте да пазарувате от интернет. Да купите онлайн една книга или дреха от потребителска страна е много по-лесно, но помислете за корабите, самолетите и камионите, които ще са необходими, за да донесат предметите до вратата ви.

 

3.Спестявайте от опаковката

Производството на пластмаса, фолиo и картон, които се използват за опаковъчен материал, намалява качеството на въздуха. [1] Независимо какво пазарувате, опитвайте се да избирате продукти, които имат по-малко опаковъчен материал. Ето и няколко съвета как да използвате по-малко опаковъчен материал:

 • Използвайте собствена торба за пазаруване за многократна употреба, вместо да взимате хартиена или пластмасова такава;
 • Купувайте хранителни продукти в по-големи количества, вместо да купувате няколко отделно опаковани;
 • Купувайте неопаковани, пресни зеленчуци вместо замразени или такива в консерва.

4.Използвайте отново и рециклирайте

Правилното боравене с вашия боклук е една възможност за намаляване на замърсяването на въздуха. Повторната употреба и рециклирането могат да намалят вашето количество отпадъци, което означава по-малко боклук ще достига до сметищата, чието изгаряне е голям замърсител на въздух. [1]

 • Опитайте се да пазарувате хранителни продукти в стъклени съдове, които отново ще можете да използвате.
 • Рециклирайте пластмаса, хартия, алуминий и други материали според правилата във вашия град. Изхвърляйте вашите отпадъци в обозначените за това контейнери.

Както вече ви показахме и в първата статия (вижте тук), всеки един от нас може да допринесе по различни начини за това въздухът да бъде по-чист. Чрез малки промени на навиците си, можем да постигне успехи в стремежа си да дишаме по-чист въздух.

 

Източници:

[1] “https://www.eea.europa.eu/bg/themes/air/intro,” 17 January 2017. [Online].

 

Магдалена Цурева

Author: Магдалена Цурева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *