Как да приемаме антибиотици?

Откритието на антибиотиците е един от най-големите пробиви в съвременната медицина. Антибиотиците са лекарства, които успешно могат да се борят с бактериални инфекции като например пневмония и сифилис [1], които в недалечното минало са представлявали сериозна опасност за живота.

В същото време неправилната употреба на антибиотици води до това, все повече бактерии да стават резистентни (нечувствителни) към този вид лечение, което може да доведе до сериозни здравословни последици. [2] Затова е особено важно антибиотиците да бъдат използвани правилно, за да предпазваме не само себе си, но и другите около нас.

Защо резистентните бактерии са опасни?

Резистентни бактериални щамове не могат да бъдат лекувани с антибиотици толкова лесно и са способни да се размножават свободно. Преборването на инфекции, които са причинени от такива бактерии отнеме много повече време и не винаги е възможно. [2] Това може да има сериозни последици, особено за малките деца и за хората със слаба имунна система като възрастните и хронично болните хора (Хепатит С, СПИН). [3] Пример за това е 70-годишна жена, която тази година почина от бактериална инфекция, причинена от бактерия, развила резистентност срещу 26 различни антибиотика. [4]

Какво можем да направим, за да има по-малко резистентни бактерии?

Бъдете внимателни, когато приемате антибиотици, за да бъде предотвратено възникването на антибиотичната резистентност и на свързаните с нея рискове. Ето и най-важните неща, които трябва да имате предвид:

1.Приемайте антибиотици за целия период, за които са предписани.

Дори ако на третия ден от лечение се чувствате добре, важно е да приемате антибиотика толкова дълго, колкото ви е казал вашият лекар. Понякога хората започват да се чувстват по-добре и спират пиенето на лекарства, преди всички бактерии да са били унищожени. В този случай бактериите могат да се размножат отново и в най-лошия случай да са станали резистентни към медикамента. В зависимост от случая антибиотиците обикновено трябва да се взимат няколко дни или понякога дори седмици преди инфекцията да отшуми напълно. [3]

2.Приемайте антибиотици, само когато е абсолютно необходимо. Не започвайте терапия с антибиотици сами.

Антибиотици са необходими за лечение на сериозни бактериални инфекции като белодробни инфекции или менингит. Те често биват използвани за лечение на заболявания, за които не са подходящи, като например настинка или грип, които почти винаги са причинени от вируси. [5] Консултирайте се с вашия лекар и не взимайте антибиотици по собствено усмотрение. В повечето случаи е по-добре човек да си почине добре, да седи на топло и да приема течности. Освен това антибиотиците няма да помогнат в тези случаи, защото те са в състояние да се борят само с бактерии. [1]

3.Поддържайте добра хигиена

Резистентните бактерии често се намират в болниците, защото лечебните заведения са места с голяма концентрация на всякакви микроби и с редовно използване на много различни антибиотици. Това прави спазването на правилна хигиената в болниците изключително важно, защото по този начин бактериите биват неутрализирани и рискът те да станат резистентни намалява съществено. [3] Освен това миенето на ръцете спада към мерките, които също ефективно подпомагат борбата с резистентните организми.

Прилагането на антибиотиците в борбата с бактериални инфекции е важно човешко постижение и неотменна част от модерната медицина. За съжаление антибиотиците се използват прекалено често и в много случаи неправилно. Това е причината много различни видове бактериите да станат резистентни (нечувствителни) към антибиотиците. Затова е важно антибиотиците да бъдат употребявани правилно и само когато е необходимо, за да може те да изпълняват своето предназначение, когато това се наложи.

 

Източници:

[1] “http://flexikon.doccheck.com,” [Online]. Available: http://flexikon.doccheck.com/de/Antibiotikum. [Accessed 02 May 2017].
[2] “http://www.spektrum.de/,” [Online]. Available: http://www.spektrum.de/lexikon/biologie/antibiotika-resistenz/4028. [Accessed 2 May 2017].
[3] “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/,” [Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/?term=Using+antibiotics+correctly+and+avoiding+resistance. [Accessed 2 May 2017].
[4] “https://www.galileo.tv,” [Online]. Available: https://www.galileo.tv/health/frau-stirbt-durch-gewoehnliches-bakterium-das-gegen-26-antibiotika-resistent-war/. [Accessed 2 May 2017].
[5] “http://flexikon.doccheck.com,” [Online]. Available: http://flexikon.doccheck.com/de/Meningitis#Therapie. [Accessed 3 May 2017].
[6] “http://www.multiresistente-erreger.de,” [Online]. Available: http://www.multiresistente-erreger.de/was-sind-mre.html. [Accessed 2 May 2017].
[7] “http://www.who.in,” [Online]. Available: http://www.who.int/antimicrobial-resistance/en/. [Accessed 4 May 2017].

 

 

 

 

Bogomil Georgiev

Author: Bogomil Georgiev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *