Какво представлява плоският данък?

Плосък данък е данъчна система, при която гражданите (физически лица) и фирмите (юридически лица)  в дадена държава се облагат с константна данъчна ставка, независимо от размера на доходите. В България плоският данък е въведен за първи път през 2008 година от правителството на Сергей Станишев и е с данъчна ставка от 10%. Казано по-просто, от 2008 година насам всеки данъкоплатец плаща 10% процента от приходите си на правителството.

В кои страни се прилага плоският данък ?

Към днешна дата над 20 държави по света са приели плоския данък. Без съмнение, този вид данъчна система е по-малко популярен  в държавите от Западна Европа и е предимно характерен за тези от Централна и Източна Европа, Прибалтийските републики, Русия и държавите от Централна Азия. В различните държави, приели този вид данъчно облагане, процентът на данъчната ставка е различен (обикновено под 20%). В  САЩ плосък данък е въведен в щатите : Илинойс, Индиана, Масачузетс, Мичиган, Колорадо, Пенсилвания и Юта.

За и против плоския данък

Когато говорим за данъчно облагане, един от основните въпроси, които се поставя от икономистите и от правителствата, е до каква степен различните данъчни системи са справедливи.

Според левите идеологии, плоският данък е  система на данъчно облагане, при която бедните граждани биват ощетявани, а богатите не допринасят достатъчно за запълването на държавния бюджет, плащайки еднакъв процент данък, наравно с бедния.

Европейски страни с плоско облагане на доходите.

Друго е мнението на десните, които смятат, че напълно справедливо е всеки гражданин, независимо от размера на доходите си, да плаща еднакъв процент на правителството, имайки предвид, че в абсолютна стойност богатите плащат повече данък от бедните.

Счита се, че по-ниският процент на данъка мотивира гражданите да започнат работа. Реалният доход на домакинствата нараства и следователно възможността за спестявания и инвестиране нараства. Друг аргумент е, че система с въведен плосък данък е по-прозрачна, улеснява администрирането на приходите в държавната хазна и насърчава хората да спазват законите.  Освен това,  привържениците на този вид данъчна система, считат че тя помага на по-слабо образованите и възрастни хора, които срещат трудности при попълване на данъчните декларации.

В заключение на темата за плосък данък, основните аргументи на страните от Централна и Източна Европа, приели този вид данъчна система, е подобряването на конкурентоспособността на икономиката и насърчаване на предприемачеството.

 

 

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA

http://www.trudipravo.bg/mesechni-spisania/mesechno-spisanie-schetovodstvo-danaci-i-pravo/menucontfp1/117-kakvo-predstavlyava-sistemata-na-ploskiya-danak

http://ime.bg/var/images/FlatTaxBook.pdf

 

 

Рад Манолов

Author: Рад Манолов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *