Четвърта част: KП „Обединени патриоти”, ПП „ВОЛЯ”

КП „Обединени патриоти”

Коалицията „Обединени патриоти” се състои от три политически сили („НФСБ”, „ВМРО” и „Атака”), които ще се представят заедно на предстоящите парламентарни избори.

Коалицията беше създадена със споразумението за обща кандидатура на трите партии за президентските избори през 2016 в лицето на Красимир Каракачанов, който на изборите се класира с третия най-добър резултат.

Коалиция „Обединени патриоти”, както и името подсказва, е политическо движение, чиято основна цел е опазването на българския национален интерес, националните ценности и традиции. Коалицията може да бъде определена като дясно-консервативна, като основните й приоритети са свързани с опазването на сигурността по границите, борбата срещу нелегалната имиграция, борбата с престъпността и повишаването на доходите. 

Част от мерките, които програмата им предвижда, са:

 • недопускане на увеличение на цената на тока;
 • възстановяване на наборната военна служба;
 • ограничаване на имигрантската вълна чрез построяване на ограда по границата с Турция;
 •  борба с радикалния ислям;
 •  ограничаване на влиянието на политическа партия ДПС;
 •  въвеждане на минимална пенсия от 300лв.

Относно външната политика, коалицията клони повече към протекционизъм, защита на българското производство от чужди фирми, подобряване на отношенията с Русия и е против присъединяването на Турция в ЕС.

ПП “ВОЛЯ”

Новообразуваната политическа формация ВОЛЯ” на бизнесмена Веселин Марешки се причислява към новите играчи на политическата сцена.

На първи тур на изминалите президентски избори, кандидатът Веселин Марешки изненадващо се класира четвърти с 11.18% от гласовете.  Този успех бе и в основата на създаването на политическа партия „ВОЛЯ”, непосредствено след изборите.

Трудно можем да определим с точност къде се позиционира партия „ВОЛЯ” в спектъра ляво-център-дясно. Лидерът Веселин Марешки многократно е споменавал, че партията му има за цел да спре разделението между леви и десни. Съдейки по програмата му, има елементи, които са присъщи на левите идеологии (напр. финансова помощ за млади семейства – 1000 лв. за първо дете, 2000 лв. за второ дете и 3000 лв. за третото), както и такива, които са типични за дясна партия (за запазване на плоския данък).

Две от основните цели на политическата формация, според официалната й платформа, са борбата с демографската криза и освобождаване на икономиката от картелите.  Относно борбата с демографската криза, „ВОЛЯ” предлага план за действие, включващ следните елементи:

 • стимулиране на раждаемостта, чрез следните вече споменатото отпускане на финансова помощ за семейства над 21 години (със средно и по-високо образование) и възможност за асистирана репродукция с неограничен брой опити;
 • десетгодишни безлихвени жилищни заеми за семейства над 21 години, със средно и по-високо образование и за млади специалисти;
 • опростяване на процедурите по даването на Българско гражданство;
 • безплатни лекарства за деца до седем години и за пенсионери над определена възраст; 
 • по 100 лева за тръгване на училище на всеки първокласник и по 100 лв. всяка учебна година на добрите ученици с редовно присъствие и добро поведение в училище и т.н.

Икономическата програма е свързана основно с борбата срещу картелите, с мерки като намаляването с 30 ст. на цената на горивата до една година и достигане на цени около 1.80 лв. на литър. Друг приоритет е защитата на потребителските права.

Други важни точки от политическата платформа на ПП „ВОЛЯ” са образованието и туризмът.  Относно образованието, движението се ангажира с:

 • увеличаване на държавата субсидия за БАН;
 • увеличаване на бюджета за образование с 0.5 % от брутния вътрешен продукт всяка година, до достигане на средноевропейската стойност от 5 % от БВП;
 • нарастване на заплащането на работещите в сектора.

Застъпено е и активното развитие на туризма и повишаването на конкурентоспособността и ефективността на туристическия сектор в България. В програмата фигурира и създаване на национален туристически фонд, който да покрива стойността на чартърните полети извън активните за България летен и зимен сезон.

Освен това от „ВОЛЯ” се обявяват за засилване на охраната на държавната граница и ограничаването на миграционния поток, както и застъпване на принадлежността на България към ЕС и Нато, но с акцент за подобряване на отношенията с Русия. В едно от интервютата си Веселин Марешки се обяви против наложените от ЕС санкции срещу Русия.

Веселин Марешки обяви, че е готов на коалиция с всеки в следващия парламент, за да получи „възможност да се докаже”, както той самият определи.

 

Източници:

Политическа партия “Воля” програма: http://volya.ppliberalenalians.com/programa.html

Коалиция”Обединени патриоти” програма: http://www.vestnikataka.bg/2017/03/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B1/

 

Анелия Фиданова

Author: Анелия Фиданова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *