Част втора: КП “БСП за България”

На 4-ти февруари тази година „Българската социалистическа партия“ (БСП) си постави конкретна и дългосрочна цел за България – 8 млн. българи и нито един на и под прага на бедността. Тази цел е записана в предизборната платформа „Поискай промяната: правила, сигурност, справедливост” и е развита под мотото „Каква държава искаме днес, но и след 20-30 години? В политиката платформата на политическа партия изразява синтезирано принципите, които тя подкрепя. На предстоящите избори БСП ще се яви като коалиция „БСП за България” заедно със следните партии:

 • ПП „Екокласност“
 • „Нова зора“
 • Комунистическа партия на България
 • Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“
 • Политически клуб „Тракия“

Българската социалистическа партия и нейните коалиционни партньори традиционно спадат към лявоцентристките демократически  партии от политическия идеологически спектър. Това се потвърждава и от някои от основните обещания от партийната платформа, които са типично „леви”:

 • Плавен изход от плоския данък – въвеждане на 20% данък върху доходите на физически лица с приходи от над 120 000 лева годишно.
 • Приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители за дете. Целта е справянето с демографската криза.
 • Увеличаване на учителските заплати първо с 15%, а до края на мандата  – поетапно с до 40%.

Освен това БСП показва и намерения да инвестира в големия, среден и малък бизнес. Именно по тази точка партията се отличава от типичната лява партия и по-скоро се доближава до идеологията на „центристките” и „десни” партии. Някои от предложенията гласят:

 • реален икономически растеж от не по-малко от 12% при четири години евентуално управление.
 • Всеки един млад предприемач (до 35 години) на стартиращо предприятие да бъде освободен от данъци за 2 години при следните условия: минимум пет работни места и оборот до 150 000 лева на година.
 • Създаване на фонд „Индустрия“ с начален капитал от 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия, изпълняващи определени критерии

Както вече беше споменато, Българската социалистическа партия има идеи, които могат да бъдат категоризирани като „десни” според графиката, която използваме за онагледяване на политическите възгледи (виж тук). Това например е нарушаването на принципа на свободния пазар и може да бъде разглеждано като крайно консервативно (крайно “дясно”), тъй като националните продукти биха получили по този начин преимущество за сметка на чуждите. Друго крайно „дясно” намерение е отмяната на постановление на Министерския съвет, засягащо жилищното настаняване, заплащането на здравни осигуровки, предоставянето на финансова помощ и социални услуги за имигранти.

Относно външната политика БСП ще се ориентира към подобряване и развитие на отношенията с Русия, в това число предприемане на конкретни инициативи  в сътрудничество с другите страни-членки, за отпадането на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия . В същото време БСП смята да работи за пълноценно членство на България в Европейския съюз и НАТО и активно да участва във формирането на дневния ред в международни организации, в които страната членува.

След обобщаване на основните партийни точки на КП „БСП за България” може да се заключи, че и на тези избори БСП заедно със своите коалиционни партньори се придържа към лявоцентристката политическа линия с намерение за увеличаване на заплати и предлагането на финансови облекчения за определени социални групи. От друга стана правят и впечатление предложния, характерни за „десните” партии, които поставят националното пред чуждото. В основната си част обаче, партията се стреми към социалната („лява”) политика.

 

Източници:

[1] – http://bsp.bg/files/attachments/2017/02/16/a362f4e509aeca5074793f176941d683.pdf

Bogomil Georgiev

Author: Bogomil Georgiev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *