Част първа: КП „Движение Да, България!”, ПП ДПС

Както вече ви съобщихме в нашата въвеждаща статия (виж тук), ще се опитаме да ви представим в обобщен вариант основните политически възгледи на политическите партии и коалиции с реален шанс за преминаване на четирипроцентовата бариера за влизане в парламента. Ще направим това, като се ориентираме по инфо-графиката на SmartiGraphs (виж тук), причислявайки всяка от партиите или коалициите към определен политически спектър.

КП „Движение Да, България!”

Да, България, ДЕОС, Зелените

„Да, България” е съвсем нов политически проект, основан през декември 2016, а официален статут на партия има едва от 7 януари тази година. Председател на политическото формирование е бившият правосъден министър Христо Иванов. Към този момент, социологическите проучвания предвиждат, че около 2% до 2,5%  от гласоподавателите биха подкрепили партията на предстоящите парламентарни избори.

Според ръководителите си, „Да, България” е партия, която не дели хората на леви и десни и е готова да работи с всеки, независимо от политическите му виждания. Тъй като една от основните цели на движението е борбата с корупцията, лидерите търсят сходни по политическа визия партньори. В няколко интервюта Христо Иванов категорично заяви, че коалиция с партии като ГЕРБ, БСП и ДПС е невъзможна, а на самите избори партията ще се яви заедно с формациите ДЕОС и „Зелените“ като „Движение Да, България!”. ДЕОС (Движение за европейско обединение и солидарност) е либерална (центристка) партия с председател Виктор Лилов, която също поставя борбата с корупцията на първо място в целите си. От своя страна, „Зелените“ е партия, която се бори за защита на природата и на ресурсите на България. Съпредседатели са Зарица Георгиева и Владислав Панев.

Що се отнася до идеологията й, „Да, България” няма да ни изненада – както повечето български политически партии, е изключително трудно да бъде еднозначно позиционирана в спектъра ляво-център-дясно. Според учредителите й, формацията се съсредоточава върху няколко основни каузи: борба с корупцията; развитие на бизнеса; промяна на икономическия модел; правосъдни и административни реформи; подобряване на здравеопазването; опазване на природата.

Партията, разбира се, има и позиции относно външната политика на страната. Иванов обещава да се стреми към поддържане на активна външна политика с приоритети ЕС, НАТО и Балканския регион, както и приятелски отношения с Руската федерация и икономическите гиганти от Далечния Изток.

В крайна сметка, „Да, България“ наистина не е нито изцяло дясна, нито лява. В същността си съчетава политики, характерни за различни идеологии, като например намесата на държавата и инвестициите в пазарите (социализъм и социалдемокрация), комбинирани с намаляването на администрацията и на ограниченията за бизнеса (консерватизъм), както и екология (Зелените). Крайният продукт, или платформата, изглежда сякаш е нарочно правена без да се позиционира в спектъра, а по-скоро с идеята да обедини набор от разнородни политики. С оглед на ръководството обаче бихме могли да предложим, че ще клони по-скоро вдясно. Важно е да се отбележи, че това е партия, която не е участвала в управлението и за момента идеологическата й ориентация не е била тествана в реални условия.

ДПС

„Движение за права и свободи“ (или ДПС) е една от партиите, които неизменно присъстват на българската политическа сцена от началото на прехода. Противоречията около формацията са много, както и скандалите, в които лица от партията са били замесени през годините. Нашата задача обаче е не да се спираме на тях, а на платформата, с която ДПС ще се яви на предстоящите избори. Всеки би трябвало сам за себе си да следи до колко избраната от него партия изпълнява предизборните си обещания и дали си заслужава да се гласува за нея втори път. В същото време човек трябва да се замисли дали обещанията се реалистични и дали са подплатени с ясен и изпълним план.

По отношение позицията на ДПС в идеологическия спектър, самата партия се определя като либерална, а в центъра я поставя и графиката, която използваме за модел (виж тук). Тези заключения произлизат основно от икономическата платформа на ДПС, която включва например намалена регулация на бизнеса и стимулиране на инвестициите чрез благоприятни условия. Освен това, партията се обявява за подпомагане и модернизиране на земеделието, увеличаване на доходите и реформи в образователния сектор, които да спомогнат за приспособяването му към пазара на труда. Позициите на ДПС, свързани със здравеопазването, включват демонополизация на здравната каса, въвеждане на национална здравна карта, както и електронно здравеопазване. В платформата си ДПС обръща внимание и на националната сигурност, както и на гарантирането на права, свободи и вероизповедание, особено в сегашните условия на поляризирани обществени нагласи. Що се касае до външната политика, приоритет за партията на Карадайъ* е ЕС, по-конкретно активното участие на България в реформирането на Съюза.

Различните социологически проучвания предвиждат около 5% до 8% подкрепа за партията. Предвид това, както и съдейки по минали участия на ДПС в парламента, със сигурност можем да очакваме Карадайъ да търси варианти за коалиция. В този смисъл, не е ясно каква част от платформата подлежи на компромис и кои от точките наистина ще бъдат реализирани.

*Мустафа Карадайъ е председател на ДПС от 24 април 2016.

 

Източници:

[1] – https://dabulgaria.bg/platforma/darzhavno-upravlenie-i-pravosadie/

[2] – https://vesti.bg/izbori2017/prouchvania/galyp-silite-mezhdu-bsp-i-gerb-se-izravniavat-6066386

[3] – http://www.mediapool.bg/koalitsiya-da-bulgaria-sas-zelenite-i-deos-se-registrira-v-tsik-news259871.html

[4] – https://dariknews.bg/novini/izbori2017/barometyr-bylgariia-4-partii-sigurni-v-sledvashtiia-parlament-2009256

[5] – http://deos.bg/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0/

[6] –http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/12/16/2884301_da_bulgariia_-_neobichainata_partiia/?sp=1#storystart

[7] – http://www.dps.bg/bg/izbori-2017/predizborna-programa.html

[8] – https://nova.bg/news/view/2017/01/30/172444/%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F/

[9] – https://www.zelenite.bg/

 

 

Верея Христова

Author: Верея Христова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *