Как да намалим замърсяването на въздуха?

В днешно време смогът над големите градове затъмнява небето, а въздухът, който дишаме, е силно наситен с прахови частици и въглероден диоксид. Тези частици са вредни и опасни за човешкото здраве и околната среда. Но как можем да дишаме по-чист въздух? Отговорът е много по-прост, отколкото си мислите. След като прочетете статията, ще останете изненадани от възможностите, които имате за намаляване на въздушното замърсяване.

ФАКТ: Според Световната здравна организация около 7 млн. човека умират годишно в следствие на прекoмерно замърсен въздух. [1]

Кои са главните виновници?                                                  

Източниците на въздушно замърсяване са разнородни, но могат да бъдат обобщени в няколко по-големи групи. Производството на електроенергия например генерира най-голям дял от емисиите на парникови газове. [2] Емисиите на парникови газове от транспортните средства идват главно от изгарянето на изкопаеми горива за нашите автомобили, камиони, кораби, влакове и самолети. [2]

Основни замърсители на въздуха. [2]
Еко придвижване

В нашето забързано ежедневие, колите са се превърнали в неотменна част от живота ни. Трябва обаче и да се замислим, че автомобилите, с които се придвижваме и емисиите, които те отделят, са едни от основните причини за замърсяването на въздуха. Ето какво можете да направите по този въпрос:

Пътувайте заедно

Пътувайте заедно с приятелите и съседите си или използвайте Carsharing-приложения (например: BlaBlaCar, фейсбук-групи за пътуване), за да не се налага да пътуваме със собствените си коли. По този начин ще щадите въздуха и ще пътувате екологично и в същото време няма да ви е скучно, защото винаги ще пътувате с компания.


 

 

 

 

Променете навиците си

Вместо да отидете да пазарувате от супермаркета три пъти седмично с колата си, отидете веднъж и си осигурите нужните продуктите за цялата седмицата. По този начин чрез пресметливо планиране на покупките, освен че сте способни да намалите замърсяването на въздуха, ще спестите и време през седмицата.

Използвайте обществения транспорт

Един от големите проблеми на големите градове е, че хората не винаги използват обществения транспорт до мястото, на което работят или учат. Започнете да ходите на работа или училище поне веднъж в седмицата с автобус, трамвай, тролей или метро вместо с автомобил. Използвайте по-често обществения транспорт, а автомобила само в случаите, в които нямате алтернатива.

Пътуването с обществения транспорт много често е и по-бързо. В повечето градове има специални ленти за движение само на автобуси и трамваи. Допълнителен плюс на обществения транспорт е, че имате възможност за извършване на странични дейности. Намалявайки вредните емисии във въздуха, имате време да четете книга или сутрешния вестник , да планирате деня си или да преговаряте материала преди изпит. Освен това намалявате риска за  участие в ПТП (пътно транспортно произшествие) и редуцирате ежедневия стрес, като се концентрирате върху статията във вестника, а не върху задръстването.

Опитайте се по-често да карате колело и да ходите пеша

Движението е полезно както за тялото, така и за въздуха. Понякога с автомобила си достигаме нашата дестинация за по-малко от пет минути. До тези места можем да отидем и пеша. Също така, ако сте късметлии и във вашия град има достатъчно велоалеи, старайте се да използвате колелото като средство за придвижване. Това е един от най-бързите начини за достигане на желаната цел в градска среда.

Еко авотомобил

Понякога не можем да намерим алтернатива на автомобила, но и в тези случаи можем да се погрижим за въздуха. Поддържайте колата си в добро състояние и шофирайте икономично без излишно форсиране на двигателя. По този начин можете да намалите емисиите, които вашият автомобил отделя и така да се погрижите за чистотата на въздуха. Ето и още няколко прости съвета как точно да постигнете това:

  • Използвайте моторно масло, което спестява енергия;
  • Вместо да чакате с работещ двигател пред ресторанта за бързо хранене, изключете го и отидете пеша;
  • Изключвайте двигателя на автомобила, когато светофарът ви държи на червено повече от 50 секунди;
  • Проверявайте налягането в гумите на автомобила си и го поддържайте в оптимални граници. По този начин се пести гориво, в следствие на което замърсяването на въздуха е по-малко.

Въздушното замърсяване е един от основните причинители на смърт в днешно време. Затова е важно всеки един от нас да се опита да направи нещо по въпроса. Дали това ще бъде ползване на градския транспорт, или споделяне на превозното средство, в крайна сметка се оказва, че да допринесем за чистота на въздуха, който всички ние дишаме, не е чак толкова трудно.

Бронзовите статути на Петко и Пенчо Славейкови на площад “Славейков” в центъра на София. [3]

 

Източници:

[1]  – “http://www.who.int,” World Health Organization, 2012. [Online]. Available: http://www.who.int/phe/health_topics/outdoorair/databases/en/. [Accessed 4 March 2017].
[2]  – “https://www.epa.gov/,” United States Environmental Protection Agency, 2014. [Online]. Available: https://www.epa.gov/ghgemissions/sources-greenhouse-gas-emissions. [Accessed 04 March 2017].
[3] – https://static.nova.bg/public/pics/nova/news/980x551_1485850879.jpg

 

Bogomil Georgiev

Author: Bogomil Georgiev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *