Ролята на критичното мислене

В днешно време критично мислене е термин, който толкова често чуваме покрай нас, че вече почти е изгубил смисъла си. Той се озовава в огромна част от LinkedIn профили, CV-та и мотивационни писма, просто защото е “top skill” (много желано качество) и  „това се търси на пазара.“ Освен че се е превърнало в едно от „празните“ HR словосъчетания, критичното мислене присъства и в множество статии, често озаглавени „Ако искате да успеете в бизнеса, трябва да започнете да мислите критично“. Голяма част от хората отварят тези статии, хвърлят по едно око на удебеления текст, казват си „хм, ясно, това и аз май го правя“, затварят статията и продължават да сърфират из интернет, забравяйки прочетеното.

Ироничното е, че в действителност критичното мислене се бори точно срещу това – сляпата вяра в това, което чуваме и четем, липсата на съмнение, любопитството, нежеланието на човека да вникне в смисъла и да провери достоверността на написаното и алтернативните позиции по темата. Критичното мислене е способността да се синтезира, анализира и оценява събраната информация и на базата на доказателства, опит, знания и проучване, да се взима рационално решение на коя част от нея може да се вярва.

 

Критичното мислене неслучайно е едно от уменията, чиято важност се изкачва все по-напред в класациите. Факт е, че е изключително ценно, както в професионалния ни живот, така и в много ежедневни ситуации. Критичното мислене ни помага да отсеем правдоподобното и да намалим вероятността да станем жертви на лъжи и манипулации. В следствие на това изграждаме и гражданската си позиция – ако всеки път вникваме в думите и постъпките на известни личности, ако се замисляме върху нередностите и разсъждаваме как да реагираме, ще сме крачка по-близо до изграждането на гражданско общество. Всеки път, когато прочетем новина или статия и се запитаме „Истина ли е това? Има ли как да проверя достоверността на съдържанието? Логично ли е?“, правим преход към повишаването на нивото на медиите и намаляване на излишната и подвеждаща информация и т. нар. “fake news” („жълти“ новини).

infromaciyata-v-internet

Може би вече си питате как да развиете критичното си мислене. Ето няколко съвета:

  • Съмнявайте се и бъдете любопитни – точно както малките деца. Задавайте въпроси – защо, какво? Често невъзможността да получите отговор на тях е сигнал, че има нещо нередно.
  • Поставете се на мястото на другия – следващия път, когато ви идва да критикувате някого, първо се поставете на негово място – защо той е направил това по този начин? Какъв е неговият мотив? Мога ли да го разбера?
  • Четете – всяка история, книга, научна статия, новина, която прочетете, разкрива един нов свят, десетки гледни точки и сложни ситуации. Това ви помага да разширите знанията си по приятен начин, както и да се научите да отсявате качествената литература и журналистика от некачествената.
  • Решавайте проблеми – изберете си един проблем, върху чието решение да работите през свободното си време. Внимателно го анализирайте – какъв точно е проблемът, каква допълнителна информация трябва да намеря, как мога да го реша? На база събраната информация, разгледайте възможностите през себе си и изгответе стратегия. Следете резултатите от действията си и бъдете готови да ги промените.
  • Анализирайте собственото си поведение – мислете за това, което ви харесва в него и това, което искате да подобрите. Работете върху развиването на определени качества, на които се възхищавате. Не забравяйте да анализирате и влиянието на дадени групи върху вас. Какво ви насърчават вашите колеги, приятели, съмишленици? Обезкуражават ли вашите действия? Защо?
  • Не се страхувайте да водите спор – излагането на алтернативни тези и словесния двубой в името на тяхната аргументация често води до много интересни разговори и разширява кръгозора на участниците в спора.
 

Критичното мислене е чудесно качество, за което трябва дa сме горди, когато включваме в автобиографията си. Нека следващия път, когато го направим, то да стои в CV-то на човек, който се съмнява, който мисли и анализира това, което чете и чува. Нека не позволяваме да ни се налага чуждо мнение и да бъдем манипулирани чрез лъжливи новини.

Източници:

http://www.criticalthinking.org/pages/our-concept-and-definition-of-critical-thinking/411

http://www.criticalthinking.org/pages/critical-thinking-in-everyday-life-9-strategies/512

https://www.wsj.com/articles/bosses-seek-critical-thinking-but-what-is-that-1413923730

(свободен превод от английски език)

Save

Каталина Димитрова

Author: Каталина Димитрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *